Kinderen
Jonger dan 7 jaar
Jonge kinderen (tot 7 jaar) worden met name op een indirecte manier behandeld. Dit houdt in dat de logopedist-stottertherapeut en ouders nauw samenwerken en afstemmen. De ouders worden co-therapeut en leren de vaardigheden, die zij nog hebben om met hun kind thuis te oefenen.
In onze praktijk werken we met verschillende therapieën: het Lidcombe Programma, het Demands and Capacities Model (DCM; Verwachtingen en Mogelijkheden Model) en Mini-KIDS. Ouders en de logopedist-stottertherapeut overleggen samen welke therapie het beste past bij het kind en het gezin. Alle methodes streven ernaar dat het kind zoveel mogelijk vloeiend gaat spreken.
Ouder dan 7 jaar
Bij oudere kinderen, die al langere tijd stotteren, zijn vaak de reacties op het stotteren al verder ontwikkeld. Zij kunnen gevoelens van schaamte, frustratie of onzekerheid ontwikkelen als gevolg van het stotteren. Tezamen met het kind en de ouders wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de reacties op het stotteren en de gedachten en gevoelens die een rol spelen rondom het stotteren. Vervolgens wordt in gezamenlijk overleg met het kind en de ouders bepaald aan welke doelen gewerkt zal worden. Het streven van de therapie is dat het kind zich vrij kan uiten met of zonder stotteren.